Aquamarijn, geschiedenis

Aquamarijn, door veel koningshuizen geadoreerd

Met groenblauw tot hemelsblauw is de aquamarijn een geliefde edelsteen die ook de leden van het koningshuis bekoort.
Prinses Juliana kreeg ter gelegenheid van haar 21e verjaardag van haar grootmoeder een collier met aquamarijnen en haar ouders schonken haar een bijbehorend diadeem.

Later werd deze aquamarijnset verder uitgebreid met oorhangers, broche en hanger tot de parure die het nu is. Gelukkig voor aquamarijn liefhebbers wordt deze  parure regelmatig door Koningin Maxima en andere leden van het koningshuis gedragen.

 

Intaglio's en aquamarijn

Al in de derde eeuw voor Christus werkten de Grieken en Romeinen met aquamarijn. Zij maakten intaglio’s, een verzonken gravure, welke vaak gezet werd in een broche met afbeeldingen van de zee. Vroeger geloofde men dat aquamarijn bescherming bood tijdens lange stormachtige zeereizen. Het is dan ook niet raar dat deze edelsteen ook bekend staat als de ‘sailor’s gem’.

De familie van de aquamarijn

Aquamarijn behoort net als de smaragd (groen), morganiet (roze) en heliodoor (geel/oranje) tot de mineraalgroep beryl. De minder bekende familieleden zijn gosheniet (kleurloos) en bixbiet (rood).

De belangrijkste vindplaats van aquamarijn is Brazilië, in de staten Minas Gerais, Bahai en Esperito Santo. Deze mooie edelsteen wordt ook gevonden in Madagaskar, Afghanistan, Nigeria, Pakistan en het Oeralgebergte.

Aquamarijn spiritueel gezien

De aquamarijn is een spirituele edelsteen met een sterk kalmerende werking. Hij maakt oprecht, onbezorgd en vrolijk en daarnaast stimuleert hij de drager volhardend en doelgericht te zijn. Ook is het een goede meditatiesteen en helpt aquamarijn bij spirituele groei. De perfecte beschermer tijdens reizen.

Chakra's

De aquamarijn past bij de keelchakra.

Aquamarijn en de sterrenbeelden

De aquamarijn hoort bij de Sterrenbeelden Waterman, Vissen, Tweelingen en Weegschaal.
En is de maandsteen van februari.