Amethist en de geschiednis

 

Amethist was vroeger bijzonder en schaars

De amethist, een vertrouwde edelsteen voor royalty en hoogwaardigheidsbekleders. In vroegere tijden was de amethist, door zijn schaarste, alleen voorbehouden aan leden van de verschillende koningshuizen.

Uit deze tijd dateren de amethisten parures oftewel juwelensets, vaak met het pronkstuk de tiara. De bekende amethisten parure van het Zweedse koningshuis wordt bij belangrijke gelegenheden regelmatig gedragen door Koningin Sylvia, Kroonprinses Victoria of Prinses Madeleine.

Naast het gebruik in koninklijke juwelen is de amethist, ook wel de bisschopsteen genoemd, geliefd bij kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders.

Gemmen

In het vroegere China werden amethisten ook gebruikt om gemmen te maken. Een afbeelding werd in de steen gekrast en geslepen. De beeltenis werd verdiept aangebracht en altijd in spiegelbeeld (intaglio). Zo kon de afbeelding in zachte lak of was worden gedrukt, hetzelfde principe als bij de zegelring.

Verschillende tinten amethist

De amethist is een van de bekendste kwartsvariëteiten, andere voorbeelden zijn rozenkwarts, bergkristal, citrien, prasioliet (groen) en rookkwarts. Amethist komt voor in de tinten van licht lila tot donker violet en wordt gevonden op verschillende locaties in de wereld zoals in Brazilië, Mexico, Verenigde Staten, Australië, India, China en Rusland.

Ga naar paarse armbanden voor armbanden met amethist.

Amethist spiritueel gezien

De amethist geeft rust, helderheid van geest en werkt ontspannend. Behalve in een sieraad is de steen uitermate geschikt om, zowel in ruwe als geslepen vorm, te gebruiken in bijvoorbeeld meditatieruimtes het kalmeert en stimuleert de geest.
Met de magische krachten die amethist werd toegedicht kon dronkenschap verdreven worden en bood hij zelfs bescherming tegen hekserij en tovenarij.

De edelsteen hoort bij de zevende oftewel kruinchakra.


Amethist en de sterrenbeelden

De Amethist hoort bij het sterrenbeeld Vissen en is geboortesteen van de maand maart.