NJAmsterdam Top 10 edelstenen december 2017

10. Zonnesteen
Zoals de zon en de maan, is de warm gele zonnesteen ook familie van de maansteen. Zonnesteen heeft een mooie glans. De aventuresence in deze steen ontstaat door kleine koper of hematiet insluitsels.

In de staat Oregon in Amerika wordt een meer rode zonnesteen gevonden. Volgens een Amerikaans Indiaanse legende heeft juist deze zonnesteen heilige krachten: Een groot krijger raakte door een pijlpunt gewond en een druppel bloed belandde hierdoor op de zonnesteen. De druppel drong diep in de steen door waardoor het een rode gloed kreeg. Dankzij het leed van de krijger kunnen wij genieten van deze mooie Oregon zonnesteen.

9. Parel
De parel is een organische edelsteen die ontstaat doordat een lichaamsvreemd deeltje zich in de oester heeft genesteld. Het schelpdier irriteert zich hier mateloos aan om vervolgens het deeltje te omsluiten met lagen parelmoer. Hierdoor vormt hij een prachtige parel.

Parels zijn bij koningshuizen al eeuwenlang geliefd. De mooie parel laat zich dan ook eenvoudig combineren met elke kleur en edelsteen die je je maar kunt bedenken.
In het oude China geloofde men dat parels beschermde tegen vuur en de vuurspuwende draken. In Europa symboliseert de parel bescheidenheid, kuisheid en zuiverheid.

8. Tanzaniet
De eerste tanzaniet werd in 1967 in Arusha, in de Meralani Hills, in Tanzania gevonden. Tiffany & Co was zo onder de indruk van deze mooie blauwe edelsteen dat zij het de naam Tanzaniet heeft gegeven. Tanzaniet wordt maar op één plaats in de wereld gevonden en door deze schaarste is het mogelijk dat wellicht maar één generatie de gelegenheid krijgt om deze mooie edelsteen te kopen.

7. Rookkwarts
De lichtbruine tot donkerbruine bergkristal wordt op veel locaties op aarde gevonden. Maar de belangrijkste vindplaats is misschien wel Brazilië waar ook het zusje, de prachtige amethist, vandaan komt. Deze mooie tabaksbruine steen laat zich goed combineren met blauwe topaas en citrien.

6. Amethist
De amethist was in het verleden, door zijn schaarste, alleen voorbehouden aan leden van het koningshuis. Deze mooie paarse steen was in die tijd net zo kostbaar als smaragd en robijn. Tot het moment dat er grote hoeveelheden gevonden werden. Sindsdien kan een breed publiek van deze beauty genieten.

Door de wijnachtige kleur werd amethist, volgens een Griekse legende, geassocieerd met Bacchus de God van de wijn. In vroegere tijden geloofden men dat deze mooie paarse steen bescherming bood tegen dronkenschap. Vandaar ook de naam amethystos wat ‘niet dronken’ betekent.

5. Oceaan jaspis
De bijzondere veelzijdige oceaan jaspis wordt gevonden in Madagascar. Elke steen weer is een mini schilderijtje op zich. Wanneer je een aantal op een rij legt zal je verbaasd staan dat ze allemaal uit dezelfde mijn komen. Iedere steen met zijn eigen patroon en kleurenpalet.

De Oceaan Jaspis laat zich goed combineren met een scala aan edelstenen. Of het nou de toermalijn, topaas of zonnesteen is, ze vormen samen altijd een uniek geheel. Het kenmerk van deze bijzondere jaspis is wel het bolvormige patroon in de steen en deze ‘beauty’ wordt dan ook niet voor niets orbicular jaspis genoemd.

4. blauwe topaas
De blauwe topaas een mooie allemansvriend. Het prachtige lichtblauw, zoals de Hollandse luchten, laat zich ideaal combineren. Niet voor niets staat hij op een verdiende vierde plaats in onze top 10.

In het oude Griekenland geloofde men dat topaas kracht gaf. En tijdens de Renaissance zelfs dat woede verdreven en betoveringen verbroken konden worden. Maar in India werd vele eeuwen lang een topaas boven het hart gedragen om zo de zekerheid te hebben van een mooi, intelligent lang leven.

3. Markasiet
Fonkelingen tijdens de feestdagen en lang daarna. Juwelen met markasiet waren met name populair tijdens het Victoriaanse tijdperk.

Met het overlijden van Prince Albert in 1861 kondigde Koningin Victoria een periode van rouw af. Wat betekende dat ook het hele hof zich daar aan moest houden: zwarte kleding en geen opvallende juwelen. Al snel werd er naar alternatieve juwelen gezocht die nog steeds glinsterden en flonkerden alleen niet zo opvallend als diamanten. Gelukkig werden al snel de markasiet ontdekt. Het duurde dan ook niet lang voordat juwelen met deze kleine flonkeringen erg populair werden.

2. Citrien
De meest populaire gele edelsteen die er te krijgen is: de citrien. Deze zonnige gele edelsteen werd, en eigenlijk nog steeds, op het eerste gezicht verward met gele topaas en soms ook met gele saffier. Gelukkig kan met de hedendaagse techniek de edelsteen snel geïdentificeerd worden. Door de warm gele kleur is de citrien al eeuwenlang een geliefde steen om in juwelen te zetten.

1. Saffier 
Al honderden jaren lang wordt saffier geassocieerd met koningshuizen en romantiek.
Zou dat de reden zijn dat Prins Charles Lady Diana een verlovingsring gaf met een saffier? Hij heeft haar niet veel geluk gebracht maar deze prachtige saffier heeft gelukkig een tweede kans gekregen, en wel als de verlovingsring van Kate Middleton. De blauwe saffier is de meest populaire kleur maar wist je deze edelsteen in alle kleuren, behalve rood, voorkomt? Pastelkleuren en zelfs grijs en zwart. Het zusje van de saffier is de robijn.

In het oude Griekenland en Rome waren koningen en koningen overtuigd dat de blauwe saffier bescherming gaf tegen afgunst en gevaar en de steen werd daar dan ook veelvuldig gebruikt.