Art Deco juwelen Cartier bewonderen in Den Haag

Tot en met 4 maart 2018 is Den Haag even het decor van de Roaring Twenties. De periode die synoniem staat voor decadentie en ongekende luxe. Art Deco beïnvloedt uiteindelijk ook de creaties van de juwelenhuizen.

Paul Poiret
Couturier Paul Poiret is misschien wel de belangrijkste grondlegger van de vernieuwingen op het gebied van mode aan het begin van de 20e eeuw. Hij omringt zich met vormgevers, kunstenaars en architecten die hem inspireren tot het creëren van een geheel nieuwe stijl.

Poiret is één van de eerste moderne couturiers die zich bezighield met het design van de dagelijkse werkelijkheid. Mede geïnspireerd door het bonte gezelschap om hem heen, reikte zijn visie en invloed verder dan alleen de modewereld.

Art Deco
Deze nieuwe stijl en die van de brede kring van kunstenaars rondom Poiret, luidde het begin van de Art Deco periode in. Naast de kunstwereld worden ook juwelenhuizen door deze vernieuwende stijl geïnspireerd. De monochroom trend maakt het gebruik van onyx en zwarte email in juwelen populair.

In de tentoonstelling Art Deco zijn behalve mode, toegepaste kunst, schilderkunst, beeldhouwwerken, prenten en fotografie ook 35 topstukken van het juwelenhuis Cartier te bewonderen.

Uitgelicht: de invloed van Art Deco op Cartier
In Parijs, waar de wieg van de Art Deco stond, kleedde de modieuze vrouw, zich bijna altijd in chique zwart. Dit was aanleiding voor juweliers om ook zwart in juwelen te verwerken. Naast de belangrijkste trend in deze periode: monochroom, ontstonden er ook combinaties van andere kleuren en zwart.

Meer info over Art Deco Cartier Den Haag.